Felháborodtak a szülők, egy magyar általános iskola egyik napról a másikra tele volt menekültekkel

Megosztás

Senki nem tudott erről előre, még a városvezetést is meglepte az új fejlemény, a helyi operatív törzs olyan gyorsan döntött erről, hogy egy működő általános iskola tornatermében helyezzenek el 77 ukrajnai menekültet. Rengetegen tettek panaszt.

Meglepte a szülőket az, ami csütörtökön a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában történt: szerda délután még úgy vitték el a gyerekeket az iskolából, hogy nem sejtették, másnapra 77 ukrajnai menekültet helyeznek el az iskola tornatermében. Több szülő panaszt tett, de nem a menekültek ellen vannak. A helyi operatív törzs olyan gyorsan intézkedett, hogy még a városvezetést sem értesítették a fejleményekről. Úgy tudjuk, a menekülteknek már találtak új helyet.

Csütörtökön a győri Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolában szalaggal választották el a tornacsarnokot az iskolától. Mint a gyerekeiket iskolába kísérő szülők a helyszínen megtudták: előző este Ukrajnából érkezett menekülteket helyeztek el a tornateremben.

Az előre be nem jelentett változás miatt többen panaszt tettek. A panasszal élő szülők egy része jelezte, hogy ők alapból támogatják a menekültek befogadását, csak azt nem értik, miért egy működő iskolába hozták az embereket, miért nem kaptak erről információt, mint ahogy arról sem, hogy meddig maradnak ott az ukrajnai menekültek. A Telex.hu informálisan megtudta a részleteket, s a választ is az utóbbira.

Szerda este hét órakor érkezett Győrbe előbb 65, majd pedig 12 menekült, akiknek az elhelyezéséről gondoskodni kellett. Minden nagyobb településen kijelölték az úgynevezett katasztrófavédelmi veszélyhelyzeti épületeket. A Bartók-iskola azért kerülhetett be a kalapba, mert itt a tornacsarnokot hermetikusan el lehet különíteni az iskolaépülettől. Mivel mindez este történt, nemcsak a szülőket, hanem – úgy tudjuk – a városvezetést sem értesítették a fejleményekről. Egyszerűen intézkedek.

A helyi kormányhivatal/operatív törzs nyilván tudja, hogy ez a helyzet hosszútávon nem tartható (elég csak a mindennapos testnevelésórákra gondolni), úgy tudjuk, kerestek és találtak is megoldást.

Győr-Moson-Sopron megyében Csermajorban működött az Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakiskola, amely hat éve üres, bezárták a kollégiumával együtt. Győrtől nem egész egy órányira található, de ahhoz, hogy használni tudják, előbb rendbe kell tenni az épületet. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ezzel péntekre végeznek, s akkor oda tudják költöztetni az ukrajnai menekülteket. Egyelőre valószínűleg még ott is a tornateremben helyezik el őket, de ha a volt kollégiumi szobák takarításával, felfűtésével végeznek, jobb körülmények közé kerülhetnek a családok. A csermajori iskolában akár 400-500 ember is elhelyezhető.

Kapcsolódó cikkek